Täckt av färg

Hallen avklarad, vad ska vi ta tag i nu då?

Dottern kom ut på besök och det hon ville sätta tänderna i var ett av loften. Efter lite diskuterande kom vi fram till vitt. Vitt tak, vita väggar och vitt golv. Inte alls min vanliga melodi men taket är väldigt sluttande, mäter max en halvmeter nere vid golvet och som sovloft kändes det mest vilsamt och minst klaustrofobiskt att måla alltihop vitt. Staketet och fönsterfodret målades dock ljusgrönt någon måtta får det ändå vara.

Så vi satte igång och det är ju något väldigt meditativt och skönt att måla så mycket stora ytor. Eftersom allt skulle bli vitt var det inte så noga med maskning och sånt, bara att sätta på radion på högsta volym och måla på. I och med det sluttande taket var ergonomin inte den bästa, till stora delar kröp vi runt på knäna för att komma åt. Nästan klara åkte dottern hem och det återstod för mig att måla taket under helgen. Taket är ju redan vitt men… de som bodde i huset förut rökte cigarr och det gjorde att den första tiden slogs man av en konstig, lite frän lukt det första man gjorde när man kom in i huset. Detta har avtagit och märks nästan inte alls nu. Från början spanade vi oroligt upp mot det enorma taket och funderade på om det måste sättas in någon sorts fläktar eller annat. Eller kanske måla om hela taket men som sagt, det är väldigt mycket tak och väldigt högt upp till taknocken så detta ville vi gärna skjuta på framtiden. En inte speciellt nära framtid.

Men som det ofta är när man påbörjar något. När golvet och väggarna målats såg taket inte längre det minsta vitt ut. Gult, som inrökta nikotinindränkta fingrar. Usch usch usch!
Så jag började måla. På detta sluttande tak som inte på något sätt var enkelt och slätt utan med krångliga ribbor där man måste måla med pensel. Hade lagt ut ett gammalt påslakan som skydd för golvet och över det och hela mig drällde det, stänktes och kladdades det utan rim och reson. Varje gång jag lyfte penseln rann det ner på skaftet och ut över min hand. Till de bredare plankorna använde jag en liten roller men eftersom jag inte hittat något tråg så doppade jag den direkt i färgburken och ja. Om jag inte var tillräckligt snabb med att klafsa den mot taket så sprinklade jag ner allt runt omkring mig inklusive mig själv. Vidare så trampade jag på målarfärgslocket, började använda strumporna som trasor att torka bort färgpölar med och kände mig allt annat än vuxen och professionell. När jag dagen därpå fick hjälp med andra strykningen av min sambo, trollade han fram ett tråg åt mig vilket gjorde en stor och underbar skillnad och medans han målade noggrant och fint mellan brädorna med sin pensel kunde jag glatt visslande stryka jämt med färg över plankorna med ett minimum av spill.

Så nu är taket i det ena loftet målat men där det tvärt slutar vidtar nu med skrämmande tydlighet resten av taket i sin smutsgula, snuskiga glans…

Så fortsättning följer

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s