Övermäktigt eller bara roligt?

IMG_0164Det regnade igår på min lediga dag. Hann precis in med hundarna innan det började ösa ner. Började bläddra i lite trädgårdstidningar men lyckades inte alls bli speciellt inspirerad. Kände mig i stället irriterad över att alla hade det så perfekt och välbalanserat och noga utvalt. Vilket såklart är själva grejen med en trädgårdstidning, ingen vill ju se röriga fula bilder.
Men det kändes ändå så långt i från den verklighet jag just nu lever i. Uterummet (eller orangeriet som jag så gärna vill kalla det) är en soptipp full med saker som ska slängas/skänkas. Dessutom regnar det in i genom hängrännorna så det måste åtgärdas innan vi kan ställa ut bord och mattor.
Vi upptäckte snabbt att det framför huset blev lervälling och därför har vi förberett för att ha grusgång där. Men än så länge är det bara singel och det smutsar också ner under tassar och skor och jag utkämpar en ständig kamp med skurborsten.
Ingen har krattat löv på flera år och allt är täckt med decimeterhöga drivor med torra löv och man vet inte vart man ska börja.
Dessutom fanns det bilder på en tjej med fladdrande hår och jättesnygga trädgårdskläder som stod ute i solen och planterade om sticklingar, själva urbilden för hur mysigt det kan vara när solen skiner och man befinner sig i zon 1. Jag fick ett par fina snickarbyxor av mina barn i födelsedagspresent men aldrig i livet att jag drar på mig dem och smutsar ner dem i leran. Har dessutom inga gummistövlar för tillfället utan trampar runt i gympaskor som läcker in tämligen genast.

Strax efter 3 började det spricka upp och jag traskade ut, fortfarande rätt modlös och började räfsa runt lite bland löven. Men egentligen vet jag ju inte riktigt. Ska man verkligen rafsa borta alla löv eller behövs de för att skydda för kommande kalla nätter?
Jag rafsade fram lite blåsippor (som blommar i överflöd i den skogiga delen av trädgården) men övergick sedan till att klippa ner buskar. Kämpade på med de vilda nyponen men fastnade med håret och rev upp en reva i byxorna och gick raskt vidare till bärbuskarna. Det finns säkert 10 stycken på tomten, röda vinbär, svarta vinbär och krusbärsbuskar och inte heller de har fått någon kärleksfull skötsel på många år. Försökte göra som det stod i en handbok jag hade med mig och rensade åtminstone tre stycken innan inte det heller var roligt längre. För egentligen är jag inte alls intresserad av bär, äter ju inte socker och då är det ju mest att äta lite direkt från buskarna som gäller.

Så jag planterade om mina uppdrivna pelargoner i stället. De är väldigt små och rangliga men jag tänkte att de kanske behövde lite mer näringsrik jord än såjorden som de stått i sen februari. Kanske var det för tidigt men de levde fortfarande i går kväll i alla fall. Och jag kunde stå ute och göra det även om det blåste lite kallt om öronen.

Gick en promenad med hundarna, över ängen och upp i en skog vi inte varit i förut. Och det balanserades på stenar, hoppades (Dunja) och kröps under (Nour) nedfallna stockar och sörplades vatten från stora dammar som samlats i skogen. De brukar gå på parad, med mig i spetsen när vi går på vanliga stigen men här utforskades det på egen hand men ändå tillräckligt nära mig så jag inte blev orolig. De verkade så glada och harmoniska och det smittade av sig på mig. IMG_0166
Så när vi kom hem började jag om med tidningarna. Ska välja ut ett litet träd som ska stå i en rundel i grusgången. Kanske ett silverpäron eller prydnadsapel? Och när jag ändå tittade på träd så blev jag handlöst förälskad i en Katsura som kanske skulle kunna trivas i den leriga jorden nere vi bäcken.
Sen började jag drömma om en tårpil men det kanske bara kan förbli en dröm.
Så även om trädgården, inklusive alla rabatter fortfarande bara är lera och jord så kändes det som jag kom en liten, liten smula framåt mot ordning och sinnesro. Och allt börjar kännas roligt och spännande igen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s