På kattfronten en hel del nytt!

Inne i Uppsala väntas det lite oväntat kattungar, mer om det senare, och vi bestämde att stadskatten Zosimov som patrullerar i Pelle Svanslöskvarteren får flytta ut till landet. Att få in en motvillig, 7 kilo tung katt i en bur är inte det lättaste. Men invirad i handduk så klarade vi det på tredje försöket och sen satt han där ynkligt jamande i bilen och jag fick såklart gruvligt dåligt samvete.

Sen fick han vänta ett dygn innan vi släppte ut honom och hela tiden var han så moloken, gömde sig under sängen och kröp in i handduksskåpet. Min stora, snälla streetsmarta katt var inte helt lycklig.Soosie
Men så fort vi släppte ut honom förändrades allt! Förundrat strosade han runt, tog en sväng upp i skogen, kom tillbaka, hängde lite i en soffa i orangeriet, klev elegant in och ut genom kattluckan in till huset och tog en tupplur på min mage i soffan. Snabbt klurade han ut var vi förvarar kattmaten och där buffar han runt och fösöker bita hål på påsarna tills han blir utslängd.zosi

Han är ju van med andra katter och båda hundarna från stan, han brukar ofta följa efter oss på promenader och retas genom att springa framför fötterna på den kopplade Dunja som förgäves försöker jaga honom. Och det är tydligen lika roligt nu trots att båda hundarna är lösa och chanserna för dem att hinna ifatt honom är så mycket högre.

. Han springer framför dem på gräsmattan och rusar antingen upp i ett träd eller lägger sig helt enkelt platt på marken om de kommer ikapp. Det är inte hundarna som börjar dessa lekar utan det är alltid han som börjar springa framför fötterna på dem. Knasiga katt!

Just det här att han kan gå in och ut som han vill verkar vara en dröm som gått i uppfyllelse. Tidig natt när jag var ute med Nour såg jag hans siluett sitta på en sten nere vid vägen. Någon timme senare när det var dags för oss att gå ut igen låg han i soffan och sov.

Det har varit en orolig natt då jag har varit ute med Nour fyra gånger. När jag till slut lyckats somna om igen väcktes jag av Elsas klagande jamanden.
Denna gamla dam är inte så van vid andra katter, och när Zosi artigt stegade fram  för att hälsa på henne med en puss på nosen (så gör katterna när de hälsar, även mina hundar hälsar på katterna så) så möttes han av ett förfärat fräsande. Zosi är en vänligt sinnad katt så han viker av när han märker att hon inte är så intresserad av honom. Det räcker i princip att hon sitter uppflugen nånstans och stirrar på honom för att han ska hålla sig på betryggande avstånd.
Men i natt tog Elsa chansen att visa upp sina färdigheter som jägare och försörjare i familjen. Under en halvtimmes tid ömsom jamade hon på det karaktäristiska sätt som hon gör när hon har ett byte i munnen, mörkt och lite klagande och liksom med munnen full. Jag trodde hon satt sig precis utanför vår sovrumsdörr men det visade sig att hon var precis ovanför oss, uppe på loftet då hon började jaga sitt offer, kors och tvärs galopperade hon. Tunga dunsar som vittnar om att fru katt inte heller är en lättviktare. Hela tiden jamade hon uppfodrande så att ingen skulle råka sova sig igenom hennes uppträdande. Vet inte vad hon hade där uppe men det lät tungt och jag blev helt svettig av obehag.elsa

Dock är jag ganska säker på att Zosimov fortfarande låg där i soffan och storögt bevittnade det som hände uppe på loftet. Och alldeles säkert var det även enbart för honom skådespelet var till för, jag har aldrig förut hört henne föra sånt himla liv bara för oss. Det kan heller inte ha varit lätt för henne att ta sig upp dit. Vi har ingen stege till det loftet så hon får hoppa upp på linneskåpet och sen vidare upp på en bjälke och därifrån balansera på en bräda för att nå loftet. Allt detta med ett byte i munnen.

Nåväl ingen brukar kunna motstå Zosimovs charm så det är nog bara en tidsfråga innan allt lugnar ner sig bland katterna ute i Smara.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s