Midsommar i all enkelhet

12959284_10154031563745912_1854588659_o1978, om jag inte minns fel köpte mina föräldrar ett stort schabrak till hus på Höga kusten, Nordingrå, Häggvik för att vara exakt. Och sedan dess har jag firat de allra flesta midsomrar där. Min mamma är nog den som varit där allra flest gånger men sedan är det jag. Det har alltid varit med de närmaste och alltid lugnt och sansat. Visst har vi sprungit med ägg på sked och rest en och annan midsommarstång men för övrigt har det varit dagar utan en massa måsten och åtaganden. Men vi har ändå haft en del fasta rutiner som vi följt som min mamma satt upp. Det har varit viktigt för henne med tider för lunch och fika, när vi ätit vad och hur. Hon har varit fantastiskt duktig på att laga mat, min mamma, och vi har proppat i oss egengravad lax med en himmelsk hovmästarsås med en touch av kaffe, senapspanerad strömming stekt i rikligt med smör och inlagd strömming i en av sås av gurka och dill bland annat. Ofta hade hon och pappa själva dragit upp de delikatesser som stod på bordet, och det var alltid inhemskt.
Klockan tre har vi ätit gräddtårta med jordgubbar och före det bands det kransar.

Min äldsta dotter brukar följa med upp på midsommar men i år stannade hon hemma för att eventuellt agera barnmorska till lilla Adele, Devon rex-katten. Jag hoppades innerligt att den lilla kattan skulle knipa igen tills jag hunnit hem men vi hade bara hunnit en liten bit norr om Gävle innan J ringde och berättade att förlossningen var igång. Så större delen av bilresan följde jag det hela på telefon, via sms och mms. Och det hela verkade förlöpa bra, efter några timmar låg hon lugnt spinnande och slickade fyra små telningar rena och allt hade gått så bra.
Men eftersom vi varit pAdele med kattungar 2å ultraljud så visste vi att det skulle vara minst fem stycken därinne och den femte hade helt klart problem med att komma ut. Efter att Adele haft värkar i någon timme utan att något hänt kontaktades veterinär och till slut fick de åka in till Ultuna. Det hela slutade med kejsarsnitt och det visade sig att den femte ungen sorgligt nog var en siamesisk tvilling med ett huvud och två kroppar! Veterinären sa att det var ytterst ovanligt med såna missbildningar hos katter men var ändå lite uppspelt över just det ovanliga inslaget sådär natten före midsommar.
Vi kände oss så tacksam
ma över att de andra fyra lyckats ta sig ut först. Och även om det svider i hjärtat över det Adele var tvungen att utstå så är det underbart att se hennes moderslycka. Hon ligger där med sina armar inlindade runt sina små pojkar (åtminstone tror vi att det är fyra killar) och verkar så fullkomligt harmonisk.

Tillbaka till midsommarfirandet. Det var alltså bara min mamma, M och jag som höll ihop uppe i Häggvik. Mamma är numera lite skruttig och har helt släppt på kontrollen. Hon lagar inte längre några komplicerade rätter och med mig vid rodret blev allt lite mer simpelt.

Lunchen åts sent och bestod av en röra med varmrökt lax och avokado, en varm gubbröra och matjessill med gräddfil. Alla ingredienser inköpt på ICA. Men inte alls så tokigt!
Hade tänkt skippa tårta men kanske slänga ihop en rulltårta till eftermiddagskaffet i allafall. Men efter lunchen låg de båda andra och småslumrade i hammock och solstol och jag passade på att gå ner till bryggan vid sjöboden och sola lite. Det var så varmt och soligt så jag kunde bada flera gånger och simma långt ut i viken. När jag äntligen kom tillbaka var det sent på eftermiddagen så vi vispade bara lite grädde till jordgubbarna och åt med stort behag.

Till middag inkokt lax och efter den blev det lite diskussion runt diskbaljan. Jag tyckte att jag gott kunde diska upp efter oss men mamma insisterade på att få göra det. Och till slut förstod jag hur viktigt det faktiskt är för henne att åtminstone få göra någonting. Hon är så glad och tacksam för att vi fixar med allt men samtidigt är det svårt för henne att vara helt sysslolös och onyttig. Minnet sviker och alla ord faller inte på plats men disken tog hon sig an med noggrannhet och intensitet.


Resten av dagarna löste vi korsord, skuttade ut med kaffe och pepparkakor så fort solen visade sig, badade bastu och tog många och små promenader med hundarna eftersom
mamma behöver gå mycket men inte så långt. Vet inte hur många gånger vi hejade på båtfolket nere i den lilla gästhamnen när vi strosade förbi i sakta mak. Allting ser utHäggvik Gardin
som det alltid har gjort där uppe i hu nästan och det finns något tryggt med mammas sjuttiotalsgardiner och egenhändigt vävda mattor.

Detta var Midsommar anno 2016 och även om mycket har förändrats under de 40(!) år som vi firat i Häggvik och denna kommer troligtvis inte gå till handlingarna som speciellt minnesvärd så är jag ändå glad över att vi fick ytterligare en midsommar tillsammans där uppe, mamma och jag.

En tanke på “Midsommar i all enkelhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s