Himmel över Berlin

Käraste Berlin, jag tycker så mycket om denna stad. Det känns nästan som jag befinner mig i en film när jag lägger många kilometer asfalt under mina fötter. Bara glimtvis vackert. Står man framför en gammal historisk byggnad som lyckats med bedriften att bevara sin skönhet genom Berlins tuffa historia, står där alltid en gammal rostig husvagn i periferin, fullklottrad med graffiti och med sönderslagna fönster. Och det är detta som gör mig så bedårad. Ingenting är tillrättalagt, även det fula får plats och det ger en karaktär och en känsla som gör mig så avslappnad och välkomnad. Man duger liksom som man är i Berlin.

Denna gång hade jag noggrant läst alla prognoser och därför var packningen lätt. Sommarklänningar och nyinköpt bikini samsades med en stycken kofta och det var väl typ allt. Det visade sig att det regnade varenda dag men inte ens det störde så mycket. Regnet var varmt och aldrig ihållande och himmeln över Berlin bjöd på sol och regn och mörker och ljus om vartannat

Första dagen begav vi oss till Mauerpark för att gå på loppis och titta på karaoke. Hade läst om det och hade fått en känsla familjemys i en park, typ stadsparken i Uppsala där amfiteatern kanske hade likheter med parksnäckan. Men nej så fel jag hade. Vi klättrade upp på höjden bakom amfiteatern och satte oss och såg ut över parken. Bakom oss målades det graffiti på en mur som omslöt en idrottsarena och konstnärerna var sammanbitna och noggranna. Visst var det fullt med barnfamiljer som lekte och satt på filtar men gräset var gult och nedtrampat. Folk strosade runt och drack öl och överallt var det uppträdanden, allt ifrån trubadurer och hiphoppare till någon som sjöng arior eller visade dockteater. Direkt under oss fanns en scen där det denna gång spelades salsamusik och dansen var i full gång.

Loppmarknaden var ett inhägnat enormt stort område, trångt och rätt rörigt och vi tog oss rätt snart ut därifrån.
Men sammanfattningsvis var det som vanligt i Berlin. Inte riktigt som man tänkt sig, men underhållande. Alltid underhållande.

Vi bodde inte så långt utanför innerstaden och kostade inte på oss något tunnelbanekort denna gång.  Så vi gick och gick. Fram och tillbaka längs Spree, floden som går rakt genom Berlin. En solig kväll stannade vi till vid en uteservering där det klockan sju gick att få danslektioner i diverse danser, man anmälde sig och betalade på plats. !cid_D1450F83-B0CE-424C-BBCE-39C33816E2F6 Denna kväll var det salsa och det var så roligt att se hur många det var som faktiskt var riktigt usla på att dansa. Trots att det satt massor av folk runtomkring och drack drinkar i solen och tittade på så bjöds det på sig själva och skrattades glatt när fötter trasslade in sig och någon tog några stela steg rakt in i sina meddansare.

Förra gången vi var i Berlin så klarade vi av allt från Zoo till Berlinmuren och Brandenburger tour och allt däremellan. Judiska monumentet var det enda som vi besökte även denna resa. Dessa nästan 3000 stycken betongblock som minner om 6 miljoner judar som förintades under andra världskriget är omöjligt att inte beröras av. När man går där i labyrinten av betong blir man dämpad och lite oroad. Det vilar en tyngd över platsen men också ett lugn och stillhet.!cid_5F530B42-E8F1-4604-A7A3-0DE24F45BABB

Under de fem dagar vi var i Berlin gjorde vi två båtturer på Spree, en i innerstaden och en ute i Köpenick där vi bodde de två sista dagarna. Vi sprang genom regnet för att hitta den godaste falafeln vi nånsin ätit på Dada falafel. Satt i solstolar på Alexanderplatz och skålade i öl  och en massa andra sådana små ögonblick. Men vi lyckades även dra på oss en matförgiftning som däckade oss de sista dagarna vilket är ganska typiskt när sommarsemestern utgjordes av bara dessa fem dagar. Ytterligare ett skäl till att återkomma till Berlin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s