Naturens skafferi

Även om vädret krumbuktar sig  och bjuder än på regn, rusk och kyliga vindar för att helt plötsligt svänga och kasta in sol, varma kvällar och sandalpromenader så har naturen tuffat rakt in i höstskruden. Att gå ut är som att spatsera direkt in i ett gigantiskt skafferi och det är bara att plocka med sig lite smått och gott hem.

Helgen bjöd på en välbehövlig helg till Höga kusten då jag suttit i lä i solen och bara sett ut över trångsundet och känt det där speciella lugnet som närhet till havet ger.
Glada i hågen begav vi oss ut i skogen och ta mig sjutton! vi hittade svamp! Ena dagen kantareller och dagen därpå snubblade vi över ett helt gäng med stolta fjällskivlingar vilket är en riktig delikatess!sept4
Jag panerade dem i ägg och ströbröd, salt och peppar och stekte dem i smör. Jävlar i min låda va gott!
Väl hemma igen gick jag med hundarna ovanför huset för att plocka lingon och kom hem med både trattkantareller och knubbiga, gulliga karljohan-svampar. Det är mysigt att gå lite kors och tvärs i skogen nära huset med hundarna som är okopplade och ivrigt betar blåbär. Lingonen får jag ha för mig själv men inte minst Dunja är alldeles blå om läpparna efter en sån promenad.
Ägnade eftermiddagen åt att koka äppelmos och göra en annan kul grej som jag snokat upp på nätet: Jag är lite mörkrädd och har letat efter någon sorts insynsskydd till fönstren vid soffan. I stan har vi satt upp frostad fönsterfilm men jag tycker inte att det är så snyggt, jag har haft svårt att klippa det exakt och det ser liksom lite kantigt ut. Nu läste jag om någon som rollat på filmjölk på fönstren och fått till en slags frostning. Det fanns ingen bild men var ändå värt att prova.
Jag använde mig av en elementroller med tät, kort borst. Det hade nog varit bättre om jag haft en helt ny, den jag hade gled lite och jag fick torka den torr med papper ibland och vara väldigt lätt på handen för att den skulle rulla bra.fonster

Men jag blev ändå nöjd med resultatet. Jag gillar att det blir lite tonade kanter och lite oregelbundet, ungefär som man blåst imma på rutan. Kanske köper jag en ny roller och gör om det senare men just nu fyller det sin funktion. Jag är inte så förtjust i gardiner men funderar på en kappa som skärmar av mörkret ytterligare just till dessa fönster.

Slutligen har jag placerat ut lite växter som vi grävde upp ur mammas rabatter. Den blå tisteln bara älskar jag och jag håller alla min tummar för att den ska trivas i vår tunga lerjord. Redan i våras ville jag ha stjärnflocka och har letat efter den när jag varit på höstutförsäljningar på plantor. Men nu fick jag med mig två tussar helt gratis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s