Småprat

Jag pratar med mig själv.

Att prata för sig själv tror jag är ganska vanligt. Att gå runt och småmumla när en pysslar med annat, kanske för att memorera saker eller vad vet jag.

Men jag pratar med mig. Långa monologer, då jag berättar och reder ut speciella händelser i mitt liv. Händelser som går på repeat i mitt huvud och som inte stillnar förrän jag berättat dem högt för mig själv. Min simultanförmåga är låg, så oftast sitter jag still medan jag gör detta. Eventuellt, om det är något extra jobbigt går jag runt lite planlöst i lägenheten men det här är viktiga saker, jag kan inte diska, reda ut tovor ur Dunjas päls eller borsta tänderna samtidigt.

Koncentration är alltså viktigt och ibland måste jag ta om flera gånger, då jag vänder och vrider lite på mina känslor inför det jag berättar om. Om jag berättar om något som någon sagt eller gjort så kan jag ena gången vara jätteförstående och förlåtande och i nästa stund vara avundsjuk och sur.

Detta är en hemlighet som jag inte alls vill dela med mig av och det är mycket obehagligt om någon kommer på mig. Att någon smyger sig på mig när jag pratar med mig själv är lika olustigt som att komma på någon med att läsa min dagbok.

Och även om jag vet att psykologer applåderar mitt beteende så är det privat och inget jag vill dela med andra. Och det kräver ensamhet och planering, jag vill ju kunna prata klart. Om någon familjemedlem kommer hem en timme tidigare än bestämt kan jag helt abrupt få avsluta min ”prata” och då känner jag mig oftast olustig och oklar.

Mina djur pratar också. Genom mig och det är ju också ganska töntigt, för att inte säga pinsamt. Och det händer inte bara när vi är ensamma, jag och djuren, utan även bland familjen. Det kommer helt automatiskt och även om min dotter blir tokig när  hon säger något och våra husdjur svarar så fort jag är i samma rum så är det svårt att låta bli.De fyrbenta har ju såklart olika röster som är rätt fåniga men skulle någon be mig prata som Dunja nu så skulle det inte gå. Har faktikst ingen aning om hur hon låter.
Inte så att jag har något sjätte sinne som läser mina djurs hjärnor men jag vet aldrig vad Dunja ska svara innan hon (jag) öppnar munnen. Det är lite grann som att skriva en bok, ibland kommer formuleringar som man inte hade en aning om att man hade.

Detta känner många djurägare igen sig i, det vet jag. Vi blir så i symbios med våra djur att vi ibland inte vet var de slutar och var vi börjar.
Även om mina gränser ibland sträcker sig lite väl långt även i mina egna ögon så pratar inte mina djur ute bland andra. Då är det helt tyst inuti mitt huvud och vi håller oss obevekligen till kroppens språk.

Därför skrattade jag både gott och ganska rått när min dotter kom hem och berättade att hon och Dunja träffat hund plus matte på promenaden. Hanhunden blev mycket intresserad av Dunja och försökte kråmande och viftande närma sig henne. Hon tittade bort som hon brukar, gjorde en lång lov åt sidan som nog kändes ganska utstuderat både för hunden och dess ägare och min dotter gjorde en liten ursäktande rörelse med händerna. Men innan hon hann säga något utbrast hundens matte med en mörk och larvig röst ”men, varför vill du inte hälsa på mig? Jag som tycker att du är så fin? Jag är jättesnäll, jag lovar!”
Dottern kom helt av sig och svarade ingenting på detta. Skyndade hem och frågade om Dunja, eller jag, hade svarat om det varit jag som varit med? Och nej, det hade jag inte, jag är både för blyg, hämmad och liksom korrekt för det.  Men det vore ju onekligen fantastisk om vi hundägare släppte allt och började prata med varandra med respektive hunds röst och titt som tätt händer det säkert också. Å, på vilket bra humör jag blir på när jag föreställer mig dessa konversationer.

Nour fyllde 1 år i lördags. Hon är fortfarande liten men har lagt på sig ordentligt. När hon ligger ihoprullad i mitt knä är hon precis som en liten, tjock bebis!nour-sover

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s