Biodlare?!

Vi går en kurs i biodling. Jag missade första tillfället och hade bara hunnit läsa lite i boken som M köpt. Även om jag funderat länge och läst på en del så kändes detta med biodling inte direkt som en bit av en kaka och när vi på grund av omställning till sommartid begav oss iväg denna tidiga söndagsmorgon var jag lite osäker på om biodling verkligen var något för mig. Efter lite bryderier då vår kursledare missat detta med omställningen av klockan satt vi då till slut nedsjunkna i en soffa under ett stort älghuvud, med kaffe och mjuk pepparkaka i näven redo att lyssna och lära.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och oj så trevligt det var. Mannen som leder kursen och i vars soffa vi satt var omväxlande väldigt skojfrisk men blev väldigt seriös och saklig när han pratade om bina. Allt var så långt från föreläsning och klassrumskänsla man kan komma.  Här pratades det och skrattades och vi frågade och frågade igen. Stundom spårade vi ut i helt andra samtalsämnen innan vi kom tillbaka till våra kära bin och deras välmående.

Jag har lärt mig att bin flyger väldigt fort, så fort att de skulle krossas om de var ute och flög när det regnar. Att drönarna avbildas med en öl i handen (deras huvudsakliga sysselsättning förutom att para sig är att pyssla och göra det lite trevligt i kupan) och jag vet på ett ungefär vilka stadier ett arbetsbi går igenom. Jag vet också att det är viktigt att jag får mina bin att trivas (inte för trångt och inte för luftigt) annars kan de få för sig att svärma och dra iväg hela gänget och bygga bo i en skorsten. Jag har sett en liten kopia av en kupa och förstår någorlunda hur den fungerar. Vi har åtta gånger kvar och ska ju få vara ute en hel del med bina så fort de vaknat ordentligt och då klarnar nog allt. Och så klart ska vi ha bin till försommaren!
Vi pratade mycket om alla nyttigheter honung innehåller, framförallt den nyslungade med sina många mjölksyrebakterier. Känns bra!


Nu bjöd detta möte på lite annan info som gett oss lite huvudbry men det får jag ta i ett annat inlägg.

Resten av dessa soliga dagar har vi städat lite i rabatterna, myst i varsin solstol och målat klart utesoffan.  Vi tillverkade  dessutom ett bord som vi snabbt konstaterade inte passade ihop med soffan men som kan få pryda sin plats i orangeriet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s